Haber

Fransa’yı kanun haline getiren emeklilik reformu

Üç aydır ülkede yoğun protesto, grev ve sendikal tepkiye neden olan yazıya Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron imza attı.

Cuma günü Anayasa Kurulu, yasanın emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran temel unsurunu onaylarken, 6 maddesini tamamen veya kısmen reddetti. Bunun ardından gece boyunca çeşitli şehirlerde zaman zaman şiddete dönüşen protestolar düzenlendi. Sendikalar, 1 Mayıs Personel Günü’nde yasaya karşı toplu gösteriler çağrısında bulundu.

Macron seçmenin hedefinde

Emeklilik reformu, Cumhurbaşkanı olarak ikinci döneminde Macron’un en büyük zorluğu olurken, yasa üzerindeki yansımalar da Fransız liderin toplum nezdindeki popülaritesini azalttı.


Reformun Anayasa Konseyi tarafından onaylanmasıyla birlikte bazı şehirlerde olaylar patlak verdi.Fotoğraf: Gabriel Gauffre/Le Picorium/IMAGO

Siyasi gözlemciler, Anayasa Konseyi’nin Macron’dan yana aldığı kararı, 45 yaşındaki Fransa Cumhurbaşkanı için bir “ateş zaferi” olarak görüyor, ancak bunun bedeli ağır.

Özellikle maddeyi yasal ama tartışmalı bir mekanizmayla, oy kullanmadan meclisten geçirmesi nedeniyle seçmenin büyük bir bölümünü cezbeden Macron’un kamuoyunda onaylanma oranı şimdiye kadarki en düşük seviyesinde. Anketlere göre Fransız halkının üçte ikisi emeklilik yaşının 2 yıl uzatılmasına karşı çıkıyor.

emeklilik bütçesindeki açık

Macron’a göre 2030 yılına kadar yıllık 13,5 milyar avroya ulaşacağı iddia edilen emeklilik bütçesindeki açık, söz konusu reformları zorunlu kılıyor.

Macron Cuma günü “Dolambaçlı yol yok” derken, Başbakan Elisabeth Borne kararın ardından “Kazanan veya kaybeden yok” tweetini attı.

Sol görüşlü Liberation gazetesi bir protesto fotoğrafıyla manşetine “Yenilmedik: reform karşıtları silah bırakmayacak” yazdı.

Gece boyunca göstericiler özellikle başkent Paris, Marsilya ve Toulouse gibi şehirlerde çöp konteynırlarını yakarak kamu binalarını hedef aldı. Rennes’de protestocular bir polis karakolunun ve bir konferans merkezinin girişini ateşe verdi. Polis toplam 112 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Son olarak yasanın onaylanmasına bir gün kala Perşembe günü İçişleri Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 380 bin kişi sokağa döküldü. Ortak bildiri yayınlayan sendikalar, “konunun henüz kapanmadığını” belirterek, Macron’dan yazıya imza atmasını istedi.

Avrupa’daki çoğu ülkede emeklilik yaşı 65 ve üzerindedir.

AFP/EC, GY

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu