İş gücü kaybını önlemek için 3 ile pozitif ayrımcılık yapın
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, deprem bölgesindeki “işgücü” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aydın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan büyük yıkım sonucu depremden öncelikli olarak etkilenen 3 ilde başta olmak üzere demografik yapı ve iş gücünün ele alınması gereken en önemli konular arasında yer aldığını belirtti.
“Yüzyılın depremi”nin Türkiye’nin GSYİH içindeki katma maliyet kaybının yüzde 0,5 olarak öngörüldüğünü belirten Aydın, “Turizm, lojistik, depolama, fuarcılık gibi iş kollarıyla öne çıkan bu 10 ilde , eğitim ve sağlık, bunların toparlanması biraz zaman alacak gibi görünüyor.Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’a öncelik esası ve teşvikler verilerek pozitif ayrımcılık üst düzeyde yapılmalı.”
“İş merkezleri yapılmalı”
Bu kapsamda Adıyaman için hazır giyim ve konfeksiyon, kimyasal elementler ve mamulleri branşları, Kahramanmaraş için tekstil ve hammaddeleri, demir ve demir dışı metaller, Hatay için çelik, yaş sebze ve meyveler ihracatta değerli kalemler olup, bölgesel ekonomiye, kentin gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunurlar. Hizmet verilen bölümlerin başında geldiğine işaret eden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle bu bölümlerde çalışan işgücünün oluşturulan yerlere bir an önce yapılacak iş merkezlerinde istihdam edilmesi gerekiyor. sağlam ve hatasız teknik ile.
Elbette konut için konut ne kadar değerliyse iş gücünün korunması açısından da iş merkezlerinin yapılması son derece değerlidir. Bu şehirlerin tecrübe kazandığı çalışmalara devam etmek gerekiyor. Bunun için her iki grup da pozitif ayrımcılığa tabi tutulmalı ve işçi göçünün önüne geçebilmek için bir an önce güçlü işyerleri inşa edilmelidir.” Enkazdan çıkarılan öğrencilere burs
Bu arada ASKON’dan depremzedelere destek sürüyor. ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, bölgeye ayni ve maddi destek sağlamaya devam ederek arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağlamaya devam ettiklerini belirtti. Kurtarma çalışmalarına destek için 1111 gönüllüyü bölgeye götürdüklerini anlatan Urfan, “Ekiplerimiz 3’ü üniversite öğrencisi 9 kişiyi kurtardı. Bu öğrencilere burs vereceğiz, bölgeye yardımlarımız devam edecek.” Adıyaman’da kurdukları aşevi ile 5 bin kişiye mama dağıttıklarını vurgulayan Urfan, deprem bölgesindeki sokak hayvanları için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
11 ilde istihdam merkezi kurulacak
Yenibiris.com, depremden etkilenen 11 ildeki kesintili yerleşim yerlerinde vatandaşların ihtiyaçlarını tespit etmek ve iş bulmalarına yardımcı olmak amacıyla “Yenibiriş İstihdam Merkezleri” kuruyor. Merkezin ilki Gaziantep Nurdağı’nda taşınabilir ofis olarak çalışmalarına başlıyor. Mobil merkezde Yenibiriş işe alım görevlileri ve gönüllülerden oluşan bir ekip hazır bulunacaktır. Bölgedeki depremzedelerin Yenibiriş İstihdam Merkezi’ne gelerek özgeçmiş oluşturmalarına zemin hazırlaması mümkün olacak.
Yenibiriş, istihdam desteği sağlayabilecek tüm firmaları işbirliğine davet ediyor. Bölgenin toparlanma sürecinde faaliyet gösterecek Türkiye’nin önde gelen inşaat firmaları ile temas halinde olacak şirket, bölge halkı ile firmaların tüm istihdam ihtiyaçlarını karşılayacak. Yeni bir iş. com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Uğur Özmen, “Bölgeden göç eden vatandaşlarımıza iş imkanı açmak için yoğun bir çalışma başlattık. Bu güçlü günlerde şirketlerimizle sinerji oluşturup bir nebze de olsa fayda sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
haber-gediz.com.tr