Ekonomi

Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nda en yüksek tasarruf sahipliği oranına ulaşıldı

 

Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nda en yüksek tasarruf sahipliği oranına ulaşıldı

4 kişiden 1’i tasarruf ediyor

ING Türkiye’nin yürüttüğü Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması 2023 ikinci çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı ilk çeyrekte yüzde 19’dan yüzde 25,3’e yükseldi. Böylece araştırmanın başladığı 2011 yılından bu yana en yüksek tasarruf oranına ulaşıldı. Bu çeyrekte hem erkeklerde hem de kadınlarda tasarruf davranışı arttı ancak erkeklerin tasarruf oranındaki artış daha fazla oldu. Sistematik tasarruf yapanların oranı yüzde 70 ile önceki çeyrekle kıyaslanabilir düzeyde gerçekleşti.

ING Türkiye’nin kentsel yerleşimlerde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini takip etmek amacıyla 2011 yılından bu yana IPSOS işbirliğiyle yürüttüğü Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2023 ikinci çeyrek sonuçlarına göre tasarruf sahipliği yüzde 6 artacak 2023 yılının ikinci çeyreğinde puan. Yüzde 25,3 arttı. Böylece araştırmanın başladığı 2011 yılından bu yana en yüksek tasarruf oranına ulaşıldı.

Tasarruf sahipliği erkeklerde kadınlara göre daha fazla arttı

Bu çeyrekte tasarruf davranışları hem erkeklerde hem de kadınlarda artış gösterdi ancak erkeklerin tasarruf oranındaki artış daha fazla oldu. Kadınlarda tasarruf sahipliği oranı 3 puan artışla yüzde 17,6’ya yükselirken, erkeklerde tasarruf sahipliği oranı 9 puan artışla yüzde 33’e yükseldi. Çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği bu yılın ikinci çeyreğinde 5 puan artarak yüzde 21’e ulaşırken, çocuksuz bireylerde tasarruf sahipliği oranı bir önceki çeyreğe göre 9 puan artışla yüzde 33’e ulaştı. Tasarruf sahibi olanlar arasında tasarruf nedenleri arasında son çeyrekte olduğu gibi yüzde 54 ile “geleceğe yatırım yapma” unsuru ilk sırada yer alırken, “çocuklarım için” ilişkisi 2 puan artarak yüzde 23’e yükseldi.

Düzenli tasarruf yapanların oranı son çeyrekle benzer seviyede

Araştırmaya göre düzenli tasarruf yapan tasarruf sahiplerinin oranı bu çeyrekte bir puan artarak yüzde 70’e yükseldi. Tasarrufu olmayanlarda yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı bu çeyrekte 5,6 puan artarak yüzde 42’ye yükseldi.

Tasarruf aracı tercihlerinde hisse senedinin payı arttı

Tasarruf sahibi olanların tasarruf aracı tercihlerine bakıldığında, ikinci çeyrekte bir önceki döneme göre 3 puan azalarak yüzde 22 ile yastık altı altın ve nakit ilk sırada yer alırken, onu yüzde 19 ile sistem içi altın takip etti. ve vadeli döviz hesaplarının payı yüzde 14’tür. Hisse senedi tercih oranı 4 puan artarak yüzde 9’a yükseldi. Bireysel emeklilik fonlarında tercih oranı yüzde 12 olurken, TL vadeli hesaplarda bu oran yüzde 9 oldu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

sarkislaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu