Başkan Soyer: “Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendileri olacak”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Seferihisar’da kurduğu Kozmetik Köy Tesisi Ulamış’ta hizmete açıldı. Çiftçilere verilecek eğitimlerle aromatik ve tıbbi bitkilerden kolonya ve krem gibi eserlerin üretileceği tesis, agro turizme de örnek olacak. Geçtiğimiz günlerde Turgut Köyü’nde lavanta hasadı yapan Lider Soyer, tesiste lavantayı yağ, krema ve kolonyaya dönüştürdü. Tesisin açılışında 8 yıl önce yola çıkan ve kendi markasını kuran gençleri örnek gösteren Lider Soyer, “Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendileri olacak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda, kırsalda yaşayan vatandaşların ekonomik dönüşümüne destek olmak ve çiftçileri katma değeri yüksek işlere yönlendirmek amacıyla Seferihisar Ulamış’ta Kozmetik Köy Tesisi açıldı. SS Ulamış Tarımsal Kalkınma Kooperatifi binası, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından modern bir üretim tesisine dönüştürüldü. Tıbbi ve aromatik bitkileri işleyerek katma değerli kozmetik eserlere dönüştürecek olan Kozmetik Köy Tesisi, agro turizm için de örnek bir model haline geldi.
Ulamış’ta kooperatife dönüştürülen binada düzenlenen açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, SS İzmir Köy Kooperatifi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ve kooperatif liderleri, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve eşi Fatma Yetişkin, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, üniversite öğrencileri, çiftçi, esnaf ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Turgut Köyü’nde toplanan lavantalar, Ulamış’ta yağ ve kremaya dönüştü.
Lavantalarla karşılayan Lider Tunç Soyer, Tıbbi Aromatik Bitkiler Açık Hava Müzesi’ni ve tesisteki üretici stantlarını gezerek; birimleri inceledi. Lider Soyer, Seferihisar’ın Turgut Köyü’nde geçtiğimiz haftalarda hasat edilen lavantaları Kozmetik Köyü Tesisinde işleyerek lavanta yağı, krema ve kolonya elde etti. Gezinin ardından Lider Soyer klasik şans potunu bozarak tesisi açtı.
“Tarım olmazsa herkes aç, herkes muhtaçtır”
Tesisin açılış konuşmasını yapan Lider Soyer, “Belediye başkanlığı birçok hizmeti ve yatırımı yapabileceğimiz bir alan. Ayrıca metro, viyadük, tünel, arıtma tesisi açıyor, birçok altyapı yatırımı yapıyoruz. Bütün bunlar geleceğe miras bırakacağımız yatırımlardır. Ancak tarımda, turizmde, eğitimde, istihdamda somut gibi görünmeyen yatırımlarımız da var. Belediye başkanının görevi, şehrinde yaşayan insanların huzur ve memnuniyetlerini tasarlamaktır. Bu nedenle İzmir kırsalında tarım vazgeçilmez bir daldır. Tarımdan asla vazgeçemeyiz. Tarım olmayınca herkes aç, herkes muhtaç. Tarımı hafife almak yapılabilecek en büyük hatadır. Maalesef bugüne kadar uygulanan politikalar tarımı bağımlı ve muhtaç hale getirdi. Kendi kendine yeten bir ülkeyken saman ithal eden bir ülke haline geldik. Ancak buna engel olmazsak çok büyük felaketlere ve yoksulluğa neden olacak bir durumdur. O yüzden buna razı olamadık, bundan sonra da istekli olmayacağız” dedi.
“Atalarımızın emeğini yerde bırakmadık”
Ulamış Köy Koop. üretimle ilgili yaşadığı zorlukların üstesinden geldiğini söyleyen Kooperatifçiliğin çok zor günlerini birlikte atlattık. Üç kuruşluk vergiyi ödeyecek durumda değildik. Kooperatif kapatıldı ve terk edildi. Bugün gördüğüm için çok mutluyum. 1969 yılında o kooperatifi kuran ecdadımızın emeklerini çok şükür yerde bırakmadık ve daha ileriye taşımak için adım attık. Bugüne kadar emeği geçen herkesin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.
“Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendileri olacak”
Seferihisar’da 8 yıl önce başlayan lavanta serüveninde köylerinde üreterek kendi markalarını yaratan genç üreticilere dikkat çeken Başkan Soyer, “Ecem abimiz 8 yıl önce çocuktu ve çocuk belediye başkanıydı. Onunla gurur duyuyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözü vardır; Ecem bir köylü ve çağdaş bir köylüdür. Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendileri olacaktır. Bu şehrin yöneticileri olarak onların önünü açmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Kimsenin boynunu bükmesin, sonuna kadar yanınızda olmaya devam edeceğiz.”
“Amerika ve Avrupa’nın kozmetik üreticileri hammadde için buraya gelecek”
Açılışta konuşan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Lavanta bayramında bir mucizenin gerçekleşmesini hep birlikte kutladık. Yıllar önce kimsenin aklına gelmeyen lavanta artık Turgut Köyü’nün ana geçim kaynağı haline geldi. Bu tesis Ulamis için de büyük bir gelişme olacak. Tüm dünya organik üretime yöneldi. Lavanta kozmetik bölümünün hammaddesidir. Göreceksiniz yıllar sonra Amerika ve Avrupa’nın büyük kozmetik üreticileri buraya hammadde almaya gelecekler. Nasıl yaptığımızı soracaklar. Bu modeli kendi ülkelerinde uygulamaya çalışacaklar. Bu açılış, bu hikayenin sadece başlangıcı. Bu hikayeyi başlatan Önderimiz Tunç Soyer’e ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi.
“Lavantaya nasıl değer katacağımızı bilimle öğreniyoruz”
SS İzmir Köy Kooperatif Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, “Bugün benim için çok anlamlı bir gün. Ben bu köyde öğretmendim. Bugünün genç yapımcısı Ecem benim öğrencimdi. Aranızda gördüğünüz Ulamisli gençlerin benim öğrencilerim olmasından çok memnunum. Hepsiyle gurur duyuyorum. Ulamis Köy Kooperatifi, 1969 yılında İzmir Köy Kooperatifi olarak kurulmuştur. Birlikten önce kurulan ve aynı zamanda birliği yaratan öncü kooperatiflerden biridir. Bu eğitimli, üniversiteli öğrenciler bu kooperatife ortak oldular. Bundan sonra kooperatifin bundan sonraki çalışmalarında da rol oynayacaklar. Bu tesisle İzmir’in sadece lavanta ekilen bir şehir olmadığını görüyoruz. Burada lavanta üretiyoruz. Ancak lavantaya nasıl değer katılacağını, damıtmanın nasıl yapıldığını bilim insanlarıyla buluşarak ve gençlere kapı açarak öğretiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bizim gibi kooperatiflerle işbirliği yaptığı için teşekkür ederiz. Çünkü bunu İzmir Köy Kooperatifi olarak yapıyoruz. Birlik olarak diğer ortaklarımızla birlikte sütü de yaşıyoruz. Önümüzdeki hafta Türkiye’de muhtemelen uzun süredir kamu tarafından yapılan Bayındır’daki en büyük süt fabrikasını aynen böyle açacağız” dedi.
“Cumhurbaşkanımız krizde bize güç verdi”
SS Ulamış Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Eyüp Kalaycı, “Türkiye’de kooperatifler bir deniz dalgası gibi yükselir ve alçalır. Bu zor günlerde bize güç katan değerli başkanımıza teşekkür ederiz. Kooperatifimiz uzun yıllar çalışmasına rağmen yeni bir aşamaya gelmemişti. Bize elini veren başkanımız bu tesisi kurdu. Emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Ulamış Köyü Muhtarı Kadir Girginer, “Kozmetik Köyü inşallah daha güzel bir yere gelecek. Bizlere böyle bir tesisi açtığınız için çok teşekkür ederiz Sayın Başkan. Başkanımız Tunç’a ne zaman bir iş bulsak, her zaman kapılarını açıp bize böyle bir tesis getirdiler.”
Genç çiftçi üretti, işledi, markasını yarattı
Seferihisarlı yapımcılar adına kürsüye genç yapımcı Ecem Bezer çıktı. Bezer, “Tam 8 yıl önce Turgut Köyü’nde 20 dönümlük bir alana lavanta ekerek üretime başladık. Ektiğimiz lavantalar aileme ve bana büyük katma değer sağladı. Lavantaların bana ve köydeki tüm kadın üreticilerimize çok faydası oldu. Kendi markamı yarattım. Kalan dönemlerde ise evlilik teklifi programı gibi alanlarda bahçemi turizme açarak gelir elde ettim. Bundan sonra buradaki uzmanlardan öğrenip çok daha uygun kozmetik ürünler elde edeceğim. Desteğim olmasaydın nasıl lavanta yetiştirebilir ve geliştirebilirdim? Benim gibi genç yapımcıların da Ulamış’ta bulunan Kozmetik Köy ile kendi markalarını kuracaklarına ve hayata adımlarını daha da ileriye taşıyacaklarına inanıyorum” dedi.
Krem ve kolonya gibi yüksek kaliteli kozmetik ürünler üretilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesiyle inşaatı tamamlanan Kozmetik Köyü Tesisi kapsamında kooperatif binasında distilasyon alanı, kozmetik üretim alanı, depolama alanları, laboratuvar, sabun kurutma alanı, satış ve yemekhane alanı gibi yeni üretim alanları oluşturuldu. Tam teşekküllü tesiste başta lavanta olmak üzere çeşitli aromatik ve tıbbi bitkilerden krem, kolonya ve sabun gibi kozmetik ürünlerin yüksek kalite standartlarında üretimi sağlanacak.
Eğitim ve Ar-Ge merkezi
Agro-turizm modellerinin tanıtılmasını sağlayacak olan tesiste aynı zamanda yöresel kozmetik eserlerin üretimine yönelik eğitimler ve atölyeler düzenlenecek. Proje kapsamında aromatik bitkiler üretiminin yanı sıra büyük kozmetik firmalarının üretim ve Ar-Ge faaliyetleri desteklenerek istihdam yaratılacak, hassas tarım uygulamaları yaygınlaştırılacak ve tarımın ileri teknoloji ile buluşmasına katkı sağlanacaktır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
cicekdagihaber.com.tr