Haber

Erzurum’daki çöpler ekonomiye kazandırılacak

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 17 ilçenin çöplerini geri dönüştüreceklerini belirterek, Türkiye’de çöpten elde edilen elektriğin yüzde 71,5’ini alan tek belediye olduklarını söyledi.

Sekmen, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) iş birliğiyle hazırlanan “Sıfır Atık Çalışmaları ile Kent Ekonomisine ve İstihdama Katkı Sağlanması Projesi”nin tanıtımında İbrahim Erkal Kültür Merkezi’nde. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezleri Destekleme programı kapsamında, geri dönüşümde yapılacak çalışmalar anlatıldı.

sadece proje ekonomiÇevre duyarlılığı ve çevre duyarlılığı çalışmalarına yer vermediğini belirten Sekmen, bunun insanlığın geleceği için değerli bir sorumluluk olduğunu da ifade etti.

Önceki yıllarda “üret, kullan, at” sisteminin yaygın olduğunu hatırlatan Sekmen, “Mevcut döngü sistemi ‘üret, kullan, geri dönüştür’ şeklinde. Bu yeni döngü daha az maliyetle yeni üretime olanak sağlıyor.Bir hammadde bulup onu çeşitli endüstriyel makinelerden geçirerek yeni bir ürün haline getireceksiniz.Ancak yeni dönemde kullanılan eski ürünleri eritip yeniden şekillendirmek mümkün. Onları istediğiniz şekle sokun ve kullanın.” dedim.

Ayırmalar sayesinde maliyetlerin de düşeceğini söyleyen Sekmen, söz konusu proje sayesinde el tekniği ile yapılan ayırmanın makinelerle yapılmaya başlanacağını söyledi.

Aziziye’nin projenin uygulanacağı pilot ilçe olduğuna değinen Sekmen, şunları kaydetti:

“Aziziye, Yakutiye ve Palandöken belediyelerimiz çok değerli çalışmalar yapıyor ama bu yetmez, ildeki 17 ilçemizi ana döküm merkezine taşıyacağız. Proje sayesinde birlik kurduk ve makineler alındı. Çöpler o ilçelerdeki merkezlerden alınıp oraya getirilecek, tasnife tabi tutulacak ve istediğimiz hedefe ulaşacağız, çöpten metan gazı üreteceğiz, sistemi kurduk, ihalesini yaptık, tek belediye biziz. Türkiye’de elektriğin yüzde 71,5’i çöpten alıyor. Gerisi işi yapan firma. Bu Türkiye’deki diğer belediyelerde yüzde 5 ile 20 arasında değişiyor. Yüzde 30 “Bunu yapan belediye çok az. Çöplüklerimizin büyütülmesi için çalışmalar yapılıyor.”

“Modern yaşanabilir bir şehir yaratmayı hedefliyoruz”

Sekmen, Erzurum’da güneşten üretilen elektrikle büyük ekonomik kazanımlar elde edildiğini vurguladı.

Güneşten üretilen elektriğin megavatını artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Sekmen, şunları kaydetti:

“Şu anda 16 megavat olan üretimi 18 megavata çıkarıyoruz. Yeni güneş santralleri kuruyoruz. Bunlar tamamlandığında 25 megavat belediyemizin kasasına girecek. 8 megavat yaklaşık 10 günde devreye girecek. ayda 10 megavat da devreye girecek.Hayvan borsasında hayvan dışkısından 5 megavatlık biyogaz santrali kuracağız.Ayrıca 30 megavatlık rüzgardan elektrik elde etmek için yeni bir çalışma başlattık. şu anda hazırlanıyor.Çöpten etil alkol elde etmek için bir çalışmamız yok.İlimizde şeker pancarı üretimi yapılıyor ve burada da etil alkol etüdümüz var.Tüm çalışmalarımızı devletimizin diğer kurumlarıyla birlikte yapıyoruz.Çağdaş yaşanabilir bir şehir ‘İklim değişikliği ve kuraklık’ diyoruz ya hani kar yok yağmur yok bunlara önlem almak zorundayız Alınan tedbirlerle dağlarda kayak yapılıyor şu anda 13 pist kayak yapılıyor. Şimdi bir yapıyoruz n ‘Karı Nasıl Eritmeyiz’ Ar-Ge Çalışması Kışın sararan çimenler de yeşil kalıyor Erzurum’da kışın çiçeklerin nasıl açtığını da çalışıyoruz.”

Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan ve KUDAKA Genel Sekreteri Oktay İnanç projeyle ilgili konuşmalar yaptı.

meramhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu