Teknoloji

Neden Bazılarımız Gerçek Yaşımızdan Daha Genç Görünüyor?

Zaman zaman kendimizi akranlarımızla karşılaştırırız, seni kimin daha genç gösterdiğini bulmak içinÇalışıyoruz ya da yaşını bildiğimiz insanların dış görünüşlerine bakarak nasıl bu kadar genç görünebildiğini merak ediyor, yaşının üzerinde bir profile sahip olanlara üzülüyoruz.

Peki Nasıl bazı insanlar olduğundan daha genç görünürken bazıları daha yaşlı görünür? sahip olabilir mi? Bu noktada bilimsel bulgular ve araştırmalar bu sorunun cevabını birçok yönden ele almakta ve merak edilenleri yüzeye çıkarmaktadır.

Yaşlanma biyolojik bir süreçtir ve bu nedenle her canlı doğal olarak yaşlanacaktır. Bu arada merak edilen şey, fiziksel manzaranın kişiden kişiye nasıl değiştiğidir, ancak yaşla birlikte değişen tek şey görünüş değildir.

Hollanda’da yapılan bir çalışmada gerçek yaşından en az 5 yaş küçük Görünen insanların bilişsel yeteneklerinin diğer insanlardan daha gelişmiş olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca, bu kişilerin işitme kaybı, osteoporoz ve katarakt gibi yaşa bağlı hastalıklara yakalanma olasılığı %25 daha azdı. Ancak gerçek yaşından büyük gösteren bireylerde yaşa bağlı hastalıklara yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğu belirlendi.

Olduğundan daha genç görünen insanlar organlar, zihin ve beden Bu yönüyle çok daha sağlıklıdır. Bunun nedeni yaş kavramının tek bir şekilde hesaplanmaması, iki farklı tipinin olmasıdır.

Neden bazı insanların daha yaşlı, bazılarının daha genç göründüğünü anlamak için bu iki yaş tipine, kronolojik ve biyolojik olana odaklanmak gerekir.

Kronolojik yaş, yaşadığımız yılların sayısı iken; biyolojik yaş, hücrelerimizin ve dokularımızın yaşı vaatler Kronolojik yaşı değiştirmek mümkün değildir ancak diyet, antrenman, sigara, uyku kalitesi gibi faktörlerin etkisiyle biyolojik yaşı ileri veya geri itmek mümkündür. Bu noktada alışkanlıklarımızın yaşlanma sürecinde büyük etkisi olduğu söylenebilir.

Genetiğimizdeki değişiklikler biyolojik yaşı belirlemenin anahtarıdır.

Bu aşamada iki farklı fenomeni inceleyen araştırmacılar, önce kromozomların bir parçası olan telomerleri inceliyor. Vücudumuzdaki her DNA dizisi, genetik bilgi taşıyan kromozomların birleşimiyle bir araya gelir. bilim adamları ise Bu telomerler kronolojik yaş arttıkça kısalır.konuşuyorum.

Biyolojik yaşı etkileyen bir diğer süreç de DNA’mızın nasıl yaşlandığıdır.

DNA metilasyonu olarak da bilinen DNA sabit ve değişmeyen bir şeydir. Biz böyle düşünüyoruz ama gerçek bu değil. Bazı genlerimiz “açık” iken diğerleri “kapalı”. Yani açık bir genin aktif, kapalı bir genin aktif olmadığını düşünmek yanlış olmayacaktır.

Genleri açıp kapatan bu sürece metilasyon denir. biyolojik yaşı belirlemek metilasyon süreci izlenir. Bu aşamada vücuttaki hangi organın daha hızlı yaşlandığı dahi tespit edilebilir.

Sanılanın aksine biyolojik yaşı hesaplamak kolay değildir. İnternetteki bazı siteler bu yaşı iddia etmekte başarılı olduklarını belirtseler de kesin bir tespite gerek yoktur. bir sağlık uzmanı eşliğinde tıbbi testleruygulanmalıdır.

Bu gerçeklere dayanarak, Dermatolog Tamar Nijsten ve meslektaşları, 27 üyeli bir inceleme panelinin 51 ila 88 yaşları arasındaki 2679 insan portresini incelemesini istedi.

Bu 2679 katılımcı, fotoğraf çekimi sırasında makyaj, krem ​​veya takı kullanmadı. Bu fotoğraflar aracılığıyla katılımcılar Tahmini yaş ile kronolojik yaş arasındaki farklarcinsiyetlerine göre değerlendirildi.

Kronolojik yaşlarından 5 yaş daha genç göründüklerini kabul eden katılımcılar, bilişsel testlerde ve ayrıca %24 daha az KOAH ve osteoporoz olasılığıbelirlendi.

Olduğundan daha yaşlı görünenler, olduğundan daha genç görünenlerle karşılaştırılıyor. çok daha yüksek ölüm riski taşıyabilecekleri tespit edilmiştir. Ancak algılanan yaş ile kireçlenme ve yaşa bağlı görme bozuklukları arasında bir ilişki bulunmadı.

Benzer sonuçlara sahip başka bir çalışma, Kopenhag’da 20.000 erkek üzerinde gerçekleştirildi.

Daha yüz kırışıklıkları, kellik ve gri saç Kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğu kişilerin; Toplamda 273 erkek ve kadın üzerinde yapılan bir Japon araştırmasında, yaşlarından daha azını gösteren bireylerin ileriki yaşamlarında kalp hastalıkları ile rekabet etme riskleri çok daha düşüktü.

Yaşlanma şeklimiz çoğunlukla genlerle ilgilidir ve insan kontrolünün ötesindedir.

Ancak yaşlanma belirtilerini birkaç yıl için de olsa engelleyebilmektedir. bu süreci yavaşlatmak için yapabileceğimiz bazı şeyler orada. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, stresle başa çıkmak, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, uyku sistemini sabit tutmak, güneşe fazla maruz kalmamak, yeterli su tüketmek ve en önemlisi fiziksel çevre bu belirtileri önleyebilecek faktörlerden bazılarıdır. bir dereceye kadar yaşlanmak.

Bu fiziki ortam derken çalışma ortamını ve vakit geçirdiğiniz yerleri kastediyoruz. bire bir zamanda maruz kalan kirli havadaki zararlı maddelerinİnsan vücudu üzerindeki etkisi de kişinin olduğundan daha genç ya da daha yaşlı görünmesi konusunda çok değerli bir rol oynar.

Kaynaklar:ZME Science, VeryWellHealth, Orta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu