Haber

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Yüksek teknoloji yatırımlarıyla verimliliği artırıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yüksek teknolojili ve katma değer odaklı yatırımlara sağladığımız uygun maliyetli finansmanla şirketlerimizin verimliliğini artırırken, önümüzdeki dönemde de katma değerli üretimi güçlendirecek adımlarımıza devam ediyoruz. Ülkemiz.” söz konusu.

Bilişim Vadisi’nde düzenlenen “9. Verimlilik Projesi Ödül Töreni”nde konuşan Kacır, teknolojik ilerleme ve dijital dönüşümün yeni bir dönemin kapılarını araladığını, dördüncü sanayi devrimine sahne olan süreçte uluslararası sistemin yeniden şekillendiğini söyledi.

Kacır, bilim ve teknolojideki hızlı gelişmelerin ülke ekonomilerinin tüm dinamikleri üzerinde sarsıcı etkiler yarattığına dikkat çekerek, küresel rekabette var olmanın yolunun her zaman verimliliği artırmaktan geçtiğini ifade etti.

Verimliliğin müreffeh bir geleceğin temeli olduğunu, dijital dönüşüm ve yenilikçi teknolojilerin ise verimliliğin temelini oluşturduğunu belirten Kacır, dijital ve yeşil dönüşümü verimliliği ve rekabet gücünü artıran, istikrarlı büyümeyi hızlandıran değerli fırsatlar olarak gördüklerini belirtti.

Kacır, işletmelerde verimliliği artırmak ve dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak amacıyla “model fabrikaları” hayata geçirdiklerini, model fabrikalardaki işletmelerle birlikte dijital dönüşüm, sürekli optimizasyon ve yalın üretim gibi alanlarda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunduklarını anlattı. destekledikleri işletmelerde önemli performans artışlarına tanık olduklarını belirttiler.

Yüzde 76’ya varan verimlilik, yüzde 140’a varan üretim artışı, ürün maliyetlerinde ise yüzde 18’e varan tasarruf sağladıklarını belirten Kacır, “Elde edilen rakamlar bize gelecek için umut veriyor. Önümüzdeki dönemde model fabrikalarımızın sayısı 8’den 14’e çıkacak.” “Bir yandan da işletmelerimizi desteklemek için yeni programları birer birer hayata geçiriyoruz. Bildiğiniz gibi KOSGEB bünyesinde Yalın Dönüşüm Desteğini duyurduk. Bu destekle işletmelerimizin yalın uygulamalara ilişkin sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit ediyor, oluşturuyoruz. yol haritaları oluşturup yeteneklerinin artırılmasına katkıda bulunuyoruz.” dedi.

“Organize Sanayi Bölgelerini yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına dönüştürüyoruz”

Dijital dönüşümle Türk sanayisini daha rekabetçi hale getirdiklerini belirten Kacır, “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ile sanayicinin, girişimcinin ve KOBİ’lerin yeşil dönüşümünü gerçekleştirerek sanayicilerin, girişimcilerin ve KOBİ’lerin verimliliğini ve rekabet gücünü güçlendirdiklerini söyledi. Dünya Bankası ile hayata geçirdikleri 450 milyon dolarlık kaynağı, Organize Sanayi Bölgelerinin verimliliğini ve rekabet gücünü güçlendirdiklerini söyledi. Bunları sürdürülebilir üretim alanlarına dönüştürdüklerini söyledi.

Dünya Bankası ile “Türkiye OSB Projesi”ni başlattıklarını belirten Kacır, şöyle devam etti:

“OSB’lerimizin verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmak amacıyla Dünya Bankası ile birlikte 300 milyon dolarlık bütçeyle Türkiye OSB Projesi’ni başlattık. Sanayimizin yeşil dönüşümü kapsamında 6 yılda yeşil dönüşüme ışık tuttuk. Güç verimliliği, kaynakların etkin kullanımı, iş süreçlerinin optimizasyonu gibi öncelikli bölümlerimizi yolumuza devam ettirecek Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritalarını açıkladık.İnovasyonu ve katma değeri yüksek üretimi ön planda tutan adımlar atarken aynı zamanda İş gücü verimliliğimizi artıracak, nitelikli insan kaynağımızı güçlendirecek programları hayata geçiriyoruz.Son 22 yılda verimlilik uygulamalarını geliştirmek amacıyla TÜBİTAK ile 2.500’ün üzerinde projeye katıldık. “10 milyar liraya yakın destek sağladık.”

Üniversite-sanayi iş birliğinde “Kampüste Sektör” programları ile 89 firmayı 83 üniversiteyle eşleştirdiklerini anlatan Kacır, yapay zeka gibi alanlarda 10 bini aşkın üniversite öğrencisinin sektör profesyonellerinden en güncel bilgileri öğrendiğini anlattı. , endüstride dijital dönüşüm ve ileri üretim uygulamaları.

Bakan Kacır, 81 ilde kurdukları “DENEYAP Teknoloji Atölyeleri” ve düzenledikleri TEKNOFEST’lerle insan kaynağını küçük yaşlardan itibaren inovasyona ve dijital dönüşüme hazırladıklarını, gelişmiş yazılımları geliştirip şekillendirmek için yeni nesil yazılımcılar yetiştirdiklerini belirtti. Teknolojileri Ekol 42 okuluyla buluşturuyoruz.

“Verimlilik alanında uluslararası işbirliklerinin kritik önem taşıdığının bilincindeyiz.”

Verimlilik alanında uluslararası işbirliklerinin kritik öneminin bilincinde olduklarını söyleyen Kacır, şöyle konuştu:

“8,2 milyar avroluk bütçeyle Dijital Avrupa Programına katılarak Avrupa Birliği ile stratejik iş birliği kurduk. Bu program, değerli altyapıların kurulmasını ve Yüksek Performanslı Bilişim ve Yapay Zeka gibi alanlarda insan kaynağının yetiştirilmesini finanse edecek. İstihbarat Asya Verimlilik Organizasyonu ile aktif rol oynuyoruz Üstlendiğimiz projelerde verimlilik alanındaki tecrübe ve bilgimizi geliştiriyoruz.Son dönemde hayata geçirdiğimiz bir diğer uygulama ise Yatırım Taahhüt Avans Kredisi uygulamasıdır.Bu uygulama ile; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile birlikte katma değeri yüksek ürün üretmek isteyen yatırımcılara uygun şartlarda uzun vadeli yatırım kredisi desteği sağladık. 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesini ve 1 milyar lira ve üzeri yatırım projelerine yönelik, teknoloji ve stratejiyi değerlendireceğimiz, 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesi. Yüksek teknolojili ve katma değerli yatırımlara sağladığımız uygun maliyetli finansmanla şirketlerimizin verimlilik düzeylerini artıracağız. “Ülkemizde katma değerli üretimi güçlendirmek için adımlarımıza devam ediyoruz.”

Kacır, 700’den fazla telif hakkıyla korunan eserin yer aldığı Dijital Verimlilik Kütüphanesi’nde farklı sektörlere ait kongre, konferans ve sempozyum kitaplarını, araştırma ve inceleme sonuçlarını, rapor ve kılavuzları uzmanların hizmetine sunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“2014 yılından bu yana her yıl düzenlediğimiz Verimlilik Proje Ödülleri’nde verimliliğe odaklanan firmalarımızı ödüllendirirken yeterli uygulama örneklerinin yaygınlaşmasını hedefliyoruz. 2023 Verimlilik Proje Ödülleri yarışımızın şampiyon projelerini açıklayıp ödüllerini katılımcılara takdim edeceğiz. Yarışımız 2014 yılında 150 projeyle başladı. Bu yıl 596 proje başvurusunun alınması, verimlilik bilincinin Türkiye’nin her köşesine yayıldığının bir göstergesi olduğu kadar, yükseklere ulaştığımızın da bir yansıması. Yerli ve milli üretim konusunda farkındalık yarattılar.Son Puanlama aşamalarını geçtiler.Sonuçta finale kalan 74 projeden 12 kategoride en yüksek puanı alan 35 projeyi ödüllendirmeye karar verdik.Ödül almaya hak kazansa da kazanmasa da ben Yarışmamıza başvuran tüm işletmelerimizi tebrik ediyor, verimlilik odaklı yeni projeler üretmek için kararlılıkla çalışmalarını temenni ediyoruz. . 2023 Verimlilik Proje Ödülleri sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada bir kez daha huzurunuzda bir ilke imza atan ve Türkiye’nin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ilk insanlı uzay bilimi misyonu için 14 günde yüksek verimlilikle 13 farklı bilimsel deney gerçekleştiren Alper Gezeravcı’ya tekrar selamlarımı iletmek istiyorum.”

Daha sonra Bakan Kacır ile projelere destek veren kurum ve kuruluş başkanları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından ödüle layık görülen 35 projeyle küçük, orta ve büyük ölçekli firmalara ödüllerini verdi.

Bu sırada sahneye çıkan Bakan Kacır, “Temel hocamız (TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil) sahnede olduğu için onu ödülle bırakamayız. Herkes KAAN’ın kanatlanacağı tarihi duymak istiyor” dedi. ” söz konusu. Kotil ayrıca Kacır’a, “Sayın Bakanım, uçağın yer testlerini yapıyoruz. İnşallah çok yakında.” Cevap verdi.

Ödül törenine Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen ve davetliler katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu