Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısına Katıldı
TARIM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI KATILDI
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Batman’da tarım sektörü temsilcileri toplantısına katıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda konuşan Bakan Kirişci, “Bu tür 41 toplantı yaptık. Bu 42. toplantımız. Son 20 yılda 6.7 milyar gibi hem tarımsal destekler hem de tarımsal yatırımlar yaptık. Batman için yaptığımız yatırımlar var” dedi.
‘TARIMSAL BAZI 158.3 MİLYON LİRAYA ULAŞTI’
Tarımsal desteğin 158,3 milyon liraya ulaştığını belirten Bakan Kirişci, “2002’de sadece 8,4 milyon lira olan tarımsal destekler bugün itibariyle 158,3 milyon liraya çıktı. Biz hep öngörülebilir bir üretimi, sürekli bir üretimi hedefledik, ve sürekli istikrarlı bir gelir.Her şehir Batman kadar şanslı değil.Batman’ın sahip olduğu Ilısu başta olmak üzere bu bölgedeki diğer tüm barajlar ve bu rezervler bu bölgedeki şehirlerimizi güçlü kıldı ama mutlaka bölgeye su koymalıyız. 11.300 çiftçiden 8.209’u sadece ÇKS’ye kayıtlı.Yani yüzde 73 kayıt oranı var.Yüzde 27 kayıt dışı üretici var.Boş alanlar var.Burada üretim yok.Bu araziler boşa gidiyor.Keşke bu araziler araziler üretim için kullanılabilir.İşte 23 Mart 2023 gazi meclisimiz.Teşekkür paketimiz 9 kanunda 40 maddede yasalaştı ve 5 Nisan’da Cumhurbaşkanımız onayladı.Resmi Gazete’de yayımlandı ve kanun şu anda çıkıyor. etkisinde. Bu yasa, planlı tarım dediğimiz planlı tarım dönemine merhaba dememizi sağladı. Onu ne güçlendirecek, güçlendirecek? Sözleşmeli üretim. Fason üretim, üretici ve o üreticilerin ürünlerini almayı taahhüt eden alıcı, bu sanayici de olabilir, tüccar da olabilir, A insanı da olabilir, hiç kıymeti yok. Ortaya çıkıp üretim için sözleşme imzalayıp bu şekilde üretim yapmalarını sağlayacak” dedi.
‘ORMANDAN GELEN GELİRLERİ GELİR OLARAK VERECEĞİZ’
Ormandan elde edilen gelirin 30 bini aşkın orman köylüsüne gelir olarak verileceğini belirten Bakan Kirişci, “Buradaki su, toprak, iklim özellikleri, pazar durumu ve sanayiyi dikkate alarak orman kesildiğinde öncelikle üreticilerimizi uyaracağız. Yapacağımız plana uyulmuyor.Sonra dönüp size 5 yıl diyeceğiz.Kendiniz üretebiliyorsanız üretin ama tüm bunlara rağmen 5 yılın sonunda o üretici yine mağdur olmayacak. gerekli bazı yaptırımlar çünkü bu mağduriyet kaçınılmaz olarak kendi kendine ürettiğinde oluyor.Dolayısıyla burada da sorumlu ve yerinde bir üretim gerçekleştirmek için bunu gerçekleştirmiş olacağız.Doğal olarak burada da bir ormanımız var.Biz bir ormandan bahsediyoruz. il yüzde 26 ormanla kaplı.30 binin üzerinde orman köylümüz var.Batman’da ormandan elde edilen gelirin yüzde 10’unu o orman köylüsüne gelir olarak vereceğiz.Onları güçlendirmek için.İkinci olarak, orman köylüleri içeride yakıt ihtiyacı. Orman köylüleri yine kereste ihtiyacı içinde. Başka yerden temin etmesinler, değerli satın almasınlar istedik. Peki biz ne yaptık? Oradaki maliyetin yüzde 70 altında vermeyi kabul ediyoruz. Üçüncüsü, her evde sosyal güvencesi olan biri bulunmalıdır. Orman köylülerimiz için, ormanda faaliyetlerini yürüten vatandaşlarımız için şunu söyleyeceğiz, sosyal güvenceniz varsa kestiğiniz odunu, keresteyi, ağacı, orman eserini yüzde 5 fazlasına alacağız. İnsanoğlu var olduğu günden beri gıdaya kesinlikle ihtiyaç duymuş ve tarımda vazgeçilmez bir stratejik parça olarak kendini göstermiştir. Kovid döneminde tarım ve gıdayla ilgili bir milli güvenlik sorunu haline geldiğini gördük. Verdiğimiz destekler sayesinde Batman’ımda hem bitkisel hem de hayvansal üretimde üretim miktarı olağanüstü düzeyde arttı. Batman’i ayağa kaldıracağız. Yine bir yaklaşımımız var. Her şehir mutlaka kendine yetmekten sorumludur. Bir veya üç eser üreten bir şehir değil, mümkün olduğunca ihtiyacımız olan işleri üreten bir şehir olmalıyız. Biz buna kentsel tarım diyoruz” dedi.
‘AKILLI KÖY PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ’
Bakan Kirişci, hayata geçirilecek akıllı köy projesi ile isteyenlerin uygun koşullarda kredi kullanarak ev sahibi olabileceğini belirtti.
“Akıllı köyler projesini hayata geçireceğiz ve bu köylerde şehirde ne varsa köylerde de aynısı olacak. Şimdi bu akıllı köy konseptinde devletimiz bu konutları almak isteyenlere kredi kullandıracak, Çok uygun şartlarda. Öte yandan bu akıllı köylerde kendi meskenini dönüştürmek isteyenlere de yine aynı şekilde bu imkanlar sunuluyor.” Tarım arazileri sulandıkça bu sulama sistemleri de baskılanacak. Bu çerçevede, bu çerçevede tasarruf edilebilecek su ile ilave 11 milyon dekar arazi sulanabilir ve ülkemiz olarak 7 milyar Türk Lirası net tarımsal gelir artışı karşılanmış olacaktır. Aile tipi işletmelere çok önem veriyoruz. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın temelini oluşturacağız. Her haneye en az bir taban fiyat garantisi vereceğiz. Sera ihtisas OSB için sözümüzü verdik. Domatesi salçaya çevirmek, biberi salçaya çevirmek, domatesi, hıyarı, lahanayı turşuya çevirmek. almanın yollarından biridir. Artık onları yapmadığımıza göre şimdi ne yapmalıyız? Gıda ihtisas OSB’sine de onay vermemiz gerekiyor. 2 OSB’ye tamam dedim. Tabii diğer OSB’lerle birlikte bu 40 bin istihdam mümkün. İnanırsan, yaparsın. Artık Batman’in içme suyunun barajlarımızdan karşılanmasını istiyoruz. Ve inşallah burada bir orman fidanlık birimi kurma kararı almış olacağız.” Program sonunda Batman’da hibe takviyesi alan üreticilere çekleri verildi.
haber-eynesil.com.tr